Merhaba bu blog yazımda girişim ekosisteminin yatırımcı ve girişimci açısından temel terimlerini örnekleri ile açıklamaya çalışacağım.

Girişim

Girişim ne demek? Türk Dil Kurumu web sitesinden girişimiciği şu şekilde tanımlıyor.

1. isim Bir işe girişme, teşebbüs
“Bu yeni öğrendikleri girişim birçok bakımdan düşündürücü ve karanlık görünüyordu.” – 
T. Buğra

2. fizik İki veya daha çok dalga hareketinin, aynı noktaya aynı anda gelmesiyle birbirini yok edebilmesi veya kuvvetlendirebilmesi olayı
“Işık girişimi. Ses girişimi. Su dalgalarının girişimi.”


Kaynak: http://www.tdk.gov.tr

TDK’nın web sitesinde yer alan iki açıklamadan ilki bizi ilgilendiriyor. Dikkatimi çeken ilk örnekte kelime anlamının açıklamasından hemen sonra karamsar bir örnek verilmiş. ( Sanırım girişimciliğin riskine vurgu yapmak istemişler:) İktisat derslerinden öğrendiğim ”girişimci aldığı risk karşısında kâr elde eder, çalışan ücret alır. Bu örnekte girşimciyi çalışan insanlardan ayıran en önemli özellik diyebiliriz. Projenizin patronu sizsiniz. Sanırım bir girişimcinin ilk aşması gereken engel bu kelimenin örneğindeki anlam:) Aslında girişim kelimesi bize yeniliği, geleceği ve güzel günleri hatırlatmalı diyerek aklınızdaki değerli projenizi hayata geçirmek için harekete geçmek gerektiğini düşünüyorum.

Girşimci

Girişim kelimesinin artık ne anlama geldiğini biliyoruz. Artık girişimci kimdir bunun üzerinde biraz veri elde edip lafı uzatmadan konuya girip teorik terimlere geçerek yazımı bitirmeyi planlıyorum. Bu yazımda sadece girişim ve yatırımcı tarafında kullanılan kelimelerin anlamlarını açıklamaya çalışacağım. Bu yazı girişimcinin yol haritası niteliğinde olmayacaktır. Daha çok detaylı örneklendirme yapılmış girişim ekosistemine ait örnekli terimler sözlüğü gibi diyebilirim. Bu yazıyı bitirdikten sonra bir girişimcinin bilmesi gereken tüm terimleri burada okumuş olacaksınız. Haydı başlayalım.

0 0 oylar
Article Rating