Nizar Kabbani (Doğum. 21 Mart 1923, Şam – Ölüm. 30 Nisan 1998, Londra), Suriyeli(Şam) şair, yazar ve diplomat. Eserleri birçok dile çevirilen ve Arap dünyasının en tanınmış şairlerinden biridir. Son zamanlarda en çok bahsedilen şiirlerinden biri Lübnan’ın Beyrut şehri için ”Ben Beyrut” kitabında bahsi geçen şiir için hazırladığım blog yazısına Feyruz Li Beyrut linkinden erişebilirsiniz.

Nizar Kabbani Hayatı

Suriye’de varlıklı bir Şamlı ailenin çocuğu olarak 21 Mart 1923’te doğdu. Şam Üniversitesi’nde hukuk okudu. Dışişlerinde çalışmaya başladı . 

İlk kitabı Esmerim Anlattı Bana (1942) henüz on dokuz yaşındayken yayımlandı. Bu kitapla kazandığı şöhreti her geçen yıl arttı. Ülkesini birçok Avrupa ve Asya başkentinde diplomat olarak temsil eden Kabbani, yönetimle olan uyuşmazlığı nedeniyle görevinden istifa etti.

Kendisi bazı kaynaklara göre Adonis’le birlikte yaşayan en büyük Arap şairi olarak görülür.Bir aşk şairi olarak tanınan Kabbani, 1967 Arap-İsrail savaşından sonra Arap şiirinde çağ açıcı bir rol oynamıştır. “Gerileme Kitabına Dipnotlar” şiiri Beyrut’ta Al-Adab dergisinin Ağustos 1967 sayısında yayımlanır yayımlanmaz bütün Arap dünyasında yasaklanmış ve Arap edebiyatının ilk samizdat (Samizdat Sovyet bloğunu oluşturan ülkelerdeki kaçak yayınları ve bu yayınların el altından dağıtılmasını kapsayan terimdir. Komünist rejim tarafından sansürlenen yayınların kopyaları kısa bir sürede basılır ve bu kopyaları alanlar da kopyalayarak dağıtmaya devam ederdi. )örneği olarak gizlice elden ele dolaşmaya başlamıştır.

Bu şiirin yayımlanışı aynı zamanda Al-Adab Al-Huzarani (Haziran Edebiyatı) akımını da doğurmuştur. Haziran Hareketi’nin kurucusu ve önde gelen şairi Kabbani, gerek 1950’lerdeki şiirde sadeleşme hareketinde, gerekse 1967’deki Altı Gün Savaşı’nın ardından patlayarak çığ gibi artan politik şiirde Arap şiirinin yol göstericisi olmuştur.

Türkçeye çevrilmiş eserleri

  1. İşgal Altında
  2. Gazaba Uğramış Şiirler
  3. Ben Beyrut (Deneme)
  4. Aşkın Kitabı
  5. Gözlerinin Mavi Limanında
  6. Yasak Şiirler
  7. Seninle Evlendim Ey Özgürlük
  8. Gerileme Kitabına Dipnotlar

0 0 oylar
Article Rating