Macbook pro siyah ekran sorunu veya macbook pro beyaz ekran sorunu yaşıyorsanız veya bunların dışında macbook pro açılmıyor ise çözümü blog yazımda.
Herhangi bir sebepten dolayı macbook pro dizüstü bilgisayarınız açılmıyor olabilir. Kendi bilgisayarım için uyguladığım çözümü paylaşıyorum
Aşağıda detayları ile anlattığım işlemlerden sonra büyük ihtimalle ” macbook pro açılmıyor” sorununuz çözülecek ve dizüstü macbook pro model bilgisayarınız tekrar açılacaktır.
Macbook Pro Açılmıyor. Neden?
Dizüstü mac modeliniz aşağıda belirlediğim üç nedenlerden birinden dolayı açılmıyor ise çözümü bu yazıda mevcut uyguladığınız takdirde çözüme kavuşacaksınız.
1.Macbook Pro Şarj Olmuyor
Macbook pro adaptörünü bağladığınız halde şarj olmuyor ise muhtemelen benzer sorunları yaşıyoruz, hiç endişe etme bu sorunu servisi aramadan çözmek için kısa bir yol var. Fakat çözüme geçmeden önce benzer sorunu bir daha yaşamak için sorun temelini öğrenmeli ve hangi önlemler alman gerektiği üzerine önerilerimi okuyabilirsin.
2.Macbook Açılmıyor Siyah Ekran
Macbook pro modeliniz şarja takılı olduğu halde siyah ekranda kalıyor ve macbook pro açılmıyor ise muhtemelen aynı sorunları yaşıyoruz ve sorunun çözümü bu sayfada mevcut. Endişelenmeyin ve okumaya devam edin.
3.Macbook Açılmıyor Beyaz Ekran
Macbook pro modeliniz şarja takılı olduğu halde beyaz yada grimsi (gri) bir ekranda kalıyor ise muhtemelen aynı sorunları yaşıyoruz ve sorunun çözümü bu sayfada mevcut. Endişelenmeyin hala macbook pro açılmıyor ise okumaya devam edin.
Sorunu Hızlıca Çözün
Sorunun çözümüne geçmeden önce çözüm sırasında uygulanacak kavram ve terimleri hızlıca öğrenelim. Macbook pro açılmıyor sorun değil açacağız.
NVRAM Nedir? PRAM Nedir? SMC Nedir?
NVRAM: (Kalıcı Rastgele Erişimli Bellek) Mac’inizin belirli ayarları saklamak ve bunlara hızlıca erişmek için kullandığı küçük miktarda bir bellektir.
PRAM: (Parametre RAM’i) de benzer bilgileri saklar, ayrıca NVRAM’i ve PRAM’i sıfırlama adımları da NVRAM ile aynıdır.
SMC: SMC (Sistem Yönetim Denetleyicisi), Intel tabanlı sistemlerde kullanılan özel bir çiptir. İdeal olarak yonga, bilgisayarın çeşitli fiziksel bileşenlerinin çalıştırılmasından sorumludur. Bu, büyük çevresel aygıtları, klavyeyi, fareyi, soğutma fanını ve hatta LED ışıkları içerir. Ayrıca Güç düğmesi ile bağlantılıdır ve Mac’i uyku moduna geçirir veya ön yükleyici bileşenine bağlayarak yeniden başlatır.
Sisteminizin fiziksel bileşeni veya dahili iletişimiyle ilgili bir sorun varsa, MacBook Pro’da (veya başka bir modelde) SMC’yi sıfırlamanız gerekir. Bu, Mac’in izleme paneli, fan, güç düğmesi, klavye ve çevre aygıtlarıyla ilgili her türlü sorunu içerir.
NVRAM’de saklanabilen ayarlar arasında ses düzeyi, ekran çözünürlüğü, başlangıç diski seçimi, saat dilimi ve en son çekirdek hatası bilgileri yer alır. NVRAM’de saklanan ayarlar Mac’inize ve Mac’inizle kullandığınız aygıtlara göre değişir.
Bu ayarlarla veya diğer ayarlarla ilgili yada macbook pro açılmıyor gibi sorunlarla karşılaşırsanız NVRAM’i sıfırlamak sorunu gidermenize mutlaka yardımcı olabilir. Örneğin, Mac’iniz Başlangıç Diski tercihlerinde seçilenden farklı bir diskten başlatılıyorsa ve macbook pro açılmıyor diye düşünüyorsanız veya Mac’iniz başlatılmadan önce ekranda kısa bir süre bir soru işareti simgesi görünüyorsa NVRAM’i sıfırlamanız gerekebilir.
NVRAM ve PRAM Arasındaki En Büyük Fark Nedir?
İdeal olarak, Mac’te hem PRAM hem de NVRAM yüzeysel farklılıklarla benzer şekilde çalışır. PRAM çoğunlukla önceki nesil modellerde kullanılırken, NVRAM daha yeni bir konsepttir. PRAM, çalışmasını sağlamak ve RAM bileşenini depolamak için dahili bir pil kullanır. Öte yandan NVRAM, her zaman önemli Mac bilgilerini tutan SSD flash tabanlı bir depolama sistemidir.
SMC, hem PRAM hem de NVRAM’den oldukça farklıdır. RAM’in bir parçası değildir ve Intel tabanlı Mac’te özel bir yongadır. PRAM / NVRAM önyükleme ve diğer yazılımla ilgili bileşenlerle ilişkilendirilirken, daha fazla donanım işleviyle ilgilidir.
1.Method: NVRAM ve PRAM Sıfırlama
NVRAM’i sıfırlama
Mac’inizi kapatın, ardından açıp hemen şu dört tuşu aynı anda basılı tutun: Option, Komut, P ve R. Yaklaşık olarak 20 saniye sonra (Mac’inizin yeniden başlatıldığını görürsünüz) tuşları bırakabilirsiniz.
- Başlatma sesi çıkaran Mac bilgisayarlarda ikinci başlatma sesinden sonra tuşları bırakabilirsiniz.
- Apple T2 Güvenlik Çipli Mac bilgisayarlarda. Apple logosu ikinci kez görünüp kaybolduktan sonra tuşları bırakabilirsiniz.
2.Method: SMC Sıfırlama
Sistem yönetim denetleyicisini (SMC) sıfırlamak güç, pil, fan ve diğer özelliklerle ilgili belirli sorunları çözebilir.
T2 çipli bilgisayarlarda SMC’yi sıfırlama
Mac’inizde Apple T2 Güvenlik Çipi varsa aşağıdaki adımları izleyin. Hâlâ yardıma ihtiyacınız varsa Apple Destek bölümüne ulaşın.
T2 çipli dizüstü bilgisayarlar
SMC’yi sıfırlamadan önce aşağıdaki adımları deneyin:
- Mac’inizi kapatın.
- Güç düğmesini 10 saniye basılı tutun ve sonra serbest bırakın.
- Birkaç saniye bekleyin, ardından Mac’inizi açmak için güç düğmesine basın.
Sorun devam ederse SMC’yi sıfırlamak için aşağıdaki adımları izleyin:
- Mac’inizi kapatın.
- Dahili klavyenizde aşağıdaki tuşların tümünü basılı tutun. Mac’iniz açılabilir.
- Klavyenizin sol tarafındaki Kontrol
- Klavyenizin sol tarafındaki Option (Alt)
- Klavyenizin sağ tarafındaki Shift
- Üç tuşun tümünü 7 saniye daha basılı tutmaya devam edin, ardından güç düğmesini de basılı tutun. Mac’iniz açıksa siz tuşları basılı tutarken kapanacaktır.
- Dört tuşun tümünü 7 saniye daha basılı tutmaya devam edin ve sonra tümünü serbest bırakın.
- Birkaç saniye bekleyin, ardından Mac’inizi açmak için güç düğmesine basın.
T2 çipli masaüstü bilgisayarlar
- Mac’inizi kapatın ve güç kablosunu çıkarın.
- 15 saniye bekleyin, ardından güç kablosunu tekrar takın.
- 5 saniye bekleyin ve ardından Mac’inizi açmak için güç düğmesine basın.
Diğer bilgisayarlarda SMC’yi sıfırlama
Mac’inizde Apple T2 Güvenlik Çipi yoksa aşağıdaki adımları izleyin. Hâlâ yardıma ihtiyacınız varsa Apple Destek bölümüne ulaşın.
Çıkarılabilir pili olmayan dizüstü bilgisayarlar
2009 ortası ile 2017 arasında piyasaya sunulan MacBook Pro modelleri, 2017’de veya daha önce piyasaya sunulan MacBook Air modelleri ve MacBook (13 inç, 2009 Ortası) modeli hariç tüm MacBook modelleri için geçerlidir.
- Mac’inizi kapatın.
- Dahili klavyenizde aşağıdaki tuşların tümünü basılı tutun:
- Klavyenizin sol tarafındaki Shift
- Klavyenizin sol tarafındaki Kontrol
- Klavyenizin sol tarafındaki Option (Alt)
- Üç tuşun tümünü basılı tutmaya devam ederken güç düğmesine de basın ve tümünü basılı tutun.
- Dört tuşun tümünü 10 saniye daha basılı tutun.
- Tüm tuşları serbest bırakın ve Mac’inizi açmak için güç düğmesine basın.
Çıkarılabilir pili olan dizüstü bilgisayarlar
Buradaki adımlar 2009 başında veya daha önce piyasaya sunulan tüm MacBook Pro ve MacBook modellerinin yanı sıra MacBook (13 inç, 2009 Ortası) modeli için de geçerlidir.
- Mac’inizi kapatın.
- Pili çıkarın. (Pili çıkarma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa bir Apple Store veya Apple Yetkili Servis Sağlayıcısı ile irtibat kurun.)
- Güç düğmesini 5 saniye basılı tutun.
- Pili yeniden takın.
- Mac’inizi açmak için güç düğmesine basın.
Masaüstü bilgisayarlar
- Mac’inizi kapatın ve güç kablosunu çıkarın.
- 15 saniye bekleyin, ardından güç kablosunu tekrar takın.
- 5 saniye bekleyin ve ardından Mac’inizi açmak için güç düğmesine basın.
SMC hakkında
Sistem yönetimi denetleyicisi aşağıdaki özelliklerle ilgili davranışları yönetir:
- Güç (güç düğmesi ve USB bağlantı noktaları da dahil)
- Pil ve şarj etme
- Fanlar ve diğer termal yönetim özellikleri
- Durum gösterge ışıkları (uyku durumu, pil şarj durumu ve diğerleri), ani hareket sensörü, ortam ışığı sensörü ve klavye arka aydınlatması gibi göstergeler veya sensörler
- Dizüstü bilgisayarın kapağını açarken ve kapatırken sergilenen davranış
Not: SMC’nin sıfırlanması NVRAM veya PRAM içeriğini etkilemez.
Ek Bilgiler
Macbook ile ilgili benzer çözüm önerilerini yazdığım blog yazılarımı okumak için macbook kategorisine göz atabilirsiniz.
Kaynaklar:
Bu blog yazısını hazırlarken yararlandığım ve alıntı yaptığım kaynakları aşağıda listeledim dilerseniz orijinal makalelere aşağıda yer alan linklerden ulaşabilirsiniz.
3.NVRAM ve PRAM Arasındaki Majör Farklar